Slaný koláč s klobásou
6-8 porcií
príprava: 70 minút
1 lístkové cesto 350 g klobásy nakrájanej na kolieska, môžete použiť rôzne druhy 1 malú cibuľu 1 strúčik cesnaku 100 g strúhanej mozzarelly 100 g strúhaného syra (napr. eidam, gouda) 2 vajcia 3 vajcia uvarené natvrdo 250 ml sladkej smotany 33 % olej soľ a korenie
Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a preneste do pripravenej koláčovej formy (s priemerom cca 25 cm). Pomocou vidličky popichajte cesto. Vonkajší okraj preložte a stlačte nadol, aby náplň nevytekala. Na panvicu nalejte olej a opečte na nej klobásu, nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Dajte bokom pár koliesok klobásy, zvyšok zmesi nasypte na cesto. Vajcia vymiešajte so syrom, mozzarellou, smotanou, soľou a čiernym korením. Zmesou prelejte náplň v korpuse. Uvarené vajcia ošúpte a každé narežte na hrubšie kolieska. Tie poukladajte na zmes. Pečte 10 minút pri 200 °C. Potom koláč vyberte, navrch naukladajte kolieska klobásy, ktoré ste si dali bokom, znížte teplotu na 190 °C a dopekajte ešte 25 minút. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.
foto: redakcia, shutterstock